Bir Sorunuz mu var dı ?

Telefon : +90 362 220-2155

Eposta : [email protected]

Haberler

Haberler

Endüktif Sensörler

Endüktif Sensörler Nedir?

. . .

Endüktif sensör ön yüzeyine temas etmeden belli bir mesafeden yaklaşan bir "METAL" cismi algılayıp çıkış veren ürünlerdir.

 

Uygulamada metal bir makina aksamının hareket ederek endüktif sensöre yaklaşması durumunda endüktif sensörün algılama işlemini gerçekleştirmesi ve çıkış sinyali vererek sensör kontağının NO(Normalde Açık) durumundan NC(Normalde Kapalı) durumuna geçmesi veya tam tersi NC durumdan NO duruma geçmesi ile değişen çıkış sinyalinin PLC gibi bir kontrol ünitesi ile değerlendirilmesi ve metal makina aksamını hareket ettiren elektrik motoruna veya başka bir çıkış birimine dur komutunun verilmesi buna bir örnektir. 

İç Yapısı:                                               

4 Kısımdan oluşmaktadır;

  • Bobin
  • Osilatör
  • Tetikleme Devresi              
  • Çıkış

Algılama Mesafesi:

Endüktif sensörlerin en önemli özelliği algılama aralığıdır. Algılancak metal malzemeye göre değerler değişkenlik gösterebilir.Pepperl+Fuchs kataloglarındaki sensör algılama mesafeleri yumuşak çelikten yapılmış ve boyutları daha önceden belirlenmiş sensörden sensöre değişen "Standart Aktüatör" için geçerlidir.

Her projenize uygun çeşitli algılama mesafesine sahip sensör grupları bünyemizde mevcuttur.

Montaj Çeşitleri:

  • Düz Kafa Endüktif Sensörler; Sensör sadece ön kısımdan algılama yapar, metal ve diğer tüm parçalara gömülebilir. Aynı sensörlerin yanyana montajında minimum aralık sadece 1 sensör çapı kadar olabilir. Çıkık kafalı tipe göre yaklaşık ` algılama aralığı sağlar.
  • Çıkık Kafa Endüktif Sensörler; Sensör ön ve kafa bölgesinden algılama yapabilir. Metal parçalara gömülemez, plastik veya ahşap gibi malzemelere gömülebilir. Aynı sensörlerin yanyana montajında aralık 3 sensör çapı kadar olabilir.

Çıkış Türleri:

  • İki Telli Çıkış; Sensör bağlantısı iki kablo ile yapılır. Röle çıkışlı olarak da bilinmektedir. AC versiyonlar, DC versiyonlar, AC/DC versiyonlar olarak NO veya NC tipleri mevcuttur.
  • Üç Telli Çıkış; En yaygın olarak kullanılan çıkış türüdür. Kahverengi(+), Mavi(-) renktir. Üçüncü kablo ise dijital çıkış kablosudur. Çeşitli çıkışları mevcuttur; bunlar PNP çıkış / NPN çıkış / Push-Pull çıkışdır. Projelerinize göre NO veya NC seçim yapabilirsiniz.

Avantajları; Anlaşılması kolaydır(Yük ihtiyacı olamadan sadece güç kaynağı ve sensör çıkışı ledi ile kolaylıkla test edilebilir.), aşırı yük / kısa devre korumalıdır. PLC dijital girişleri ile tak ve çalıştırdır.(DI) 

Dezavantajları; Tanılama bilgisi yok(Yük bağlantısı, PNP veya NPN konfigürasyonuna göre yapılmalıdır.), tel kopması farkedilmeyebilir.